top of page

Hotel of the Post

The building housing the current Hôtel de la Poste dates to the early 17th century and originally belonged to Jean de Hampteau, lieutenant-governor of Bouillon. Over time, it passed through various owners and evolved into its current form.

By 1682, under the ownership of Jeanne Saint-Jacques and Grégoire Hocq, it likely operated as an inn. In 1743, it became known as Auberge du Grand Saint-Hubert.

In 1822, the inn was purchased by Jean-Joseph Brasseur, who managed the local horse-post station. The name changed to Auberge de la Poste. From 1843 onward, the Chaidron family took over, made renovations, and introduced the now-famous name Hôtel de la Poste.

Adèle Chaidron (b. 1844) notably hosted Napoleon III here on the night of September 3–4, 1870, after the Battle of Sedan. The hotel is now managed by Dutchman Hubertus Bom and his daughter Célina, who opened the stylish BOM Food & Drinks bar-restaurant in the hotel cellar in July 2017.


We kunnen aannemen dat het huis in 1682, toen het koppel Jeanne Saint-Jacques en Grégoire Hocq werd, een herberg werd, aangezien sommige gemeentelijke registers vermelden dat meneer Hocq herbergier was.

In 1743, onder de toenmalige eigenaars Jean Dumaux en echtgenote Julienne Ravenaux, werd de herberg bekend als de "Auberge du Grand Saint-Hubert".

Toen in 1822 de zaak in handen kwam van Jean-Joseph Brasseur, die directeur was van het “paardenpostkantoor”, veranderde de naam "Auberge du Grand Saint-Hubert" in de "Auberge de la Poste".

Vanaf 1843 kwam de steeds wordende horecazaak in handen van de familie Chaidron. Er gebeurden heel wat verbouwingen en de nieuwe naam “Hôtel de la Poste” werd gelanceerd. Het was uitbaatster Adèle Chaidron (°1844) die de eer had om Napoleon III in het hotel te ontvangen in de nacht van 3 op 4 september 1870, na de slag bij Sedan.

Eind de jaren 1970 kwam het hotel in handen van de huidige eigenaar , de Nederlander Hubertus Bom, die de uitstekende reputatie van het hotel al decennia voortzet, ondertussen samen met zijn dochter Célina Bom. Begin juli 2017, opende onder leiding van Célina in de kelders van het hotel een trendy bar-restaurant, nl. BOM Food & Drinks.

4

The building housing the current Hôtel de la Poste dates to the early 17th century and originally belonged to Jean de Hampteau, lieutenant-governor of Bouillon. Over time, it passed through various owners and evolved into its current form.

By 1682, under the ownership of Jeanne Saint-Jacques and Grégoire Hocq, it likely operated as an inn. In 1743, it became known as Auberge du Grand Saint-Hubert.

In 1822, the inn was purchased by Jean-Joseph Brasseur, who managed the local horse-post station. The name changed to Auberge de la Poste. From 1843 onward, the Chaidron family took over, made renovations, and introduced the now-famous name Hôtel de la Poste.

Adèle Chaidron (b. 1844) notably hosted Napoleon III here on the night of September 3–4, 1870, after the Battle of Sedan. The hotel is now managed by Dutchman Hubertus Bom and his daughter Célina, who opened the stylish BOM Food & Drinks bar-restaurant in the hotel cellar in July 2017.


We kunnen aannemen dat het huis in 1682, toen het koppel Jeanne Saint-Jacques en Grégoire Hocq werd, een herberg werd, aangezien sommige gemeentelijke registers vermelden dat meneer Hocq herbergier was.

In 1743, onder de toenmalige eigenaars Jean Dumaux en echtgenote Julienne Ravenaux, werd de herberg bekend als de "Auberge du Grand Saint-Hubert".

Toen in 1822 de zaak in handen kwam van Jean-Joseph Brasseur, die directeur was van het “paardenpostkantoor”, veranderde de naam "Auberge du Grand Saint-Hubert" in de "Auberge de la Poste".

Vanaf 1843 kwam de steeds wordende horecazaak in handen van de familie Chaidron. Er gebeurden heel wat verbouwingen en de nieuwe naam “Hôtel de la Poste” werd gelanceerd. Het was uitbaatster Adèle Chaidron (°1844) die de eer had om Napoleon III in het hotel te ontvangen in de nacht van 3 op 4 september 1870, na de slag bij Sedan.

Eind de jaren 1970 kwam het hotel in handen van de huidige eigenaar , de Nederlander Hubertus Bom, die de uitstekende reputatie van het hotel al decennia voortzet, ondertussen samen met zijn dochter Célina Bom. Begin juli 2017, opende onder leiding van Célina in de kelders van het hotel een trendy bar-restaurant, nl. BOM Food & Drinks.

Aangenaam terras langs de oever van de Semois in het centrum van Bouillon

25 buildings & sites tell the history of Bouillon! Discover the stories of that heritage from our pleasant pergola terrace of our restaurant along the banks of the Semois in downtown Bouillon.

becomes

info@houseofbouillon.be
+32 472/13 66 27

Quai du Rempart, 39
6830, Bouillon

BE0673369743

Openingsuren

12pm - 3pm

11u00-23u00

Closed Tuesday-Thursday.

Kitchen closes at 2pm & 8.30pm

Drive to us

  • Google Maps
  • Apple
  • Waze
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon

© 2025 Restaurant Méandre

Lunchen Bouillon Lunch in Bouillon, Eten Bouillon, Brasserie Bouillon, Bistro Bouillon, Diner in Bouillon, Brasserie in Bouillon, avondeten in Bouillon, Restaurant in Bouillon, Terras Bouillon,

Lunch Bouillon, Lunch in Bouillon, Eating Bouillon, Brasserie Bouillon, Bistro Bouillon, Dinner in Bouillon, Brasserie in Bouillon, Dinner in Bouillon, Restaurant in Bouillon, Terrace Bouillon,  House of Bouillon

bottom of page